Rogalik 7 Days Double kakaowo-kokosowy

Lubię oglądać reklamy. Lubię z wielu powodów. Jednym z nich jest to, że można porównać produkt z reklamy z tym jak wygląda w rzeczywistości. I najczęściej rzeczywistość znacznie odbiega od tego, co było przedstawione w reklamie. 

Z testem rogalika 7 Days nosiłem się od dłuższego czasu. Ale jak to bywa, zapominałem go kupić. Jakoś wylatywało mi to z głowy. Jednak producent postanowił mi o tym przypomnieć i bombardował mnie jego reklamą. Na reklamie rogalik wyglądał pysznie, miał dużo nadzienia i ono tak ładnie się ciągnęło. Kupiłem i przystąpiliśmy do testu.

Rogalik 7 Days Double kakaowo-kokosowy

 

MICHANIU

Doznania wizualne:
Opakowanie wygląda bardzo ładnie. Obiecuje coś pysznego. No i na obietnicach pozostaje. Sam rogalik wygląda… tragicznie. Nie dość, że jest mały, to jeszcze jakiś pomięty. Przedstawia obraz nędzy i rozpaczy.

Po rozkrojeniu rogalika widzimy dwa nadzienia. Ciemne i jasne. Kakaowe i kokosowe. Nie ma go za wiele. Wydaje się, że więcej jest nadzienia kokosowego. To jednak złudzenie.

Następnym krokiem było „obranie” rogalika. Tak, aby ciasto było osobno, a nadzienie osobno. Jak widać (na zdjęciach poniżej) nadzienia nie ma zbyt wiele. I więcej jest czekoladowego.

Doznania smakowe:
Dominuje silny chemiczny smak. Co prawda rogalik jest miękki, ciasto delikatnie wilgotne. Jednak nie ma się czym zachwycać. Nadzienie kokosowe bardzo wyraźne i można wyczuć w nim wiórki kokosowe. Nadzienie kakaowe bardzo chemiczne. Ostre i piekące w język.

Składniki:
Lista składników jest dłuższa niż ten wpis. Podejrzewam, że dodając tylko kilka można stworzyć potężną broń chemiczną.

Podsumowanie:
Jeśli ktoś jest fanem chemicznych produktów, uwielbia sztuczne jedzenie i nie liczy się dla niego smak, będzie zachwycony tym rogalikiem. Dla reszty ludzi, będzie to przykre doznanie. Lepiej trzymać się od nich z daleka. Zresztą za te pieniądze można kupić naprawdę smaczną drożdżówkę i jeszcze coś nam zostanie.

Ocena:

wygląd: 2/10
smak: 1/10
ogólna: 1/10

Rogalika z reklamy nie otrzymałem. Zamiast niego w opakowaniu był jakiś gniot. 

OLI

Doznania wizualne:
Rogalik wygląda jak każdy inny 7days. Zjadłam ich dość sporo w czasach, kiedy nie zwracałam aż takiej uwagi na skład chemiczny tego, co jem. Nigdy wygląd nie był jakoś specjalnie smakowity, ot takie tam zawilgocone ciasto francuskie, ale zawsze wydawało mi się bezpieczniejsze zjedzenie rogalika z paczki niż hot-doga z podejrzanej budki. No i to nadzienie… Zawsze było go tyle, co kot napłakał. Dlatego też nie łudziłam się, że tym razem będzie inaczej. I nie było.

Doznania smakowe:
Ciasto bardzo średnie. Nie ma nic wspólnego z pysznym, chrupiącym ciastem francuskim. Jest wilgotne i kojarzy mi się z czerstwym chlebem. Tak chyba właśnie smakuje stare ciasto. Nadzienie smakuje mi bardziej, ale czuć na kilometr chemiczny, plastikowy posmak. Nadzienie czekoladowe przypomina trochę tani krem czekoladowy do smarowania pieczywa. Wersja z kokosem niewiele tu zmienia. Kokos też sztuczny.

Skład chemiczny:
Czytanie składu powinno zabraniać się ludziom o słabych nerwach.

Podsumowanie:
Gdybym uwierzyła w reklamę, zawiodłabym się strasznie. Rogalik ma niesmaczne ciasto, sztuczne nadzienie. Ale ma do niego sentyment, bo przypomina mi czasy studenckie. Nie poleciłabym jednak tej tablicy Mendelejewa nikomu. Chociaż podejrzewam, ze zjedzenie raz na jakiś czas jednego, nikomu nie zaszkodzi. Trochę jak z promieniowaniem. Od małych dawek choroby popromiennej się chyba nie dostaje, ale kto przy zdrowych zmysłach by się na to narażał… 😉

Ocena:

wygląd: 3/10
smak: 4/10
ogólna: 3/10

 

INFORMACJE O PRODUKCIE
SIEĆ HANDLOWA: SKLEP OSIEDLOWY
PRODUCENT/IMPORTER: Chipita Poland Sp. z o.o. – Warszawa
WAGA: 65 G
CENA: 2,29 ZŁ

 

Rogalik 7 Days Double kakaowo-kokosowy – skład z opakowania: (kliknij aby rozwinąć)
  mąka pszenna, margaryna (tłuszcze roślinne, woda, sól, emulgato (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, substancja konserwująca (sorbinian potasu 0.1%)), nadzienie kakaowe 17% (oleje roślinne, syrop glukozowy, cukier, woda, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu 7%, odtłuszczone mleko w proszku, alkohol etylowy, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym), aromaty, substancja żelująca (alginian sodu), substancja konserwująca (sorbinian potasu 0,1%), nadzienie kokosowe 11% (cukier, oleje roślinne, woda, odtłuszczone mleko w proszku, mleko kokosowe w proszku 4%m żółtko w proszku, alkohol etylowy, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym), regulatory kwasowości (difosforan sodu, kwas fosforowy), stabilizator (sól sodowa karboksymetylocelulozy), aromaty, substancja konserwująca (sorbinian potasu 0,1%) , laktoza), cukier stabilizator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), suszony kokos 4%, drożdże, syrop glukozowo – fruktozowy, odtłuszczone mleko w proszku, sól, aromaty, substancja konserwująca (propionian wapnia 0,1%). Może zawierać śladowe ilości: orzeszków ziemnych (arachidowych), orzechów, produktów sojowych.



Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www