Gorgonzola Sottile Gusto

Uwielbiam wszelkiego rodzaju sery. Co prawda nie wszystkie, bo jest kilka wyjątków, jednak jestem fanem, fascynatem i wyznawcą serów.

Całkiem niedawno w moje ręce wpadła gorgonzola z Biedronki. Muszę przyznać, że nie zapałałem do niej miłością od pierwszego razu. Jednak zostawiła po sobie pewien niepokój i chęć kolejnego spotkania. Które to spotkanie zmieniło się w długotrwały związek. Zaraz… O czym to ja miałem? Aaaa już wiem. 

Gorgonzola Sottile Gusto

 

MICHANIU

Doznania wizualne:
Przyjemny kolor, widoczne niewielkie żyłki pleśni. Może trochę za małe te żyłki? Gdyby było ich więcej, ser wyglądałby… dostojniej? Gorgonzola podczas krojenia przykleja się odrobinę do noża. Jest jednak bardzo plastyczna. Jej konsystencja przypomina trochę ser topiony. Ale w tym pozytywnym znaczeniu.

Doznania smakowe:
Wspaniały zapach drażni nos. Na języku czuć słony smak sera, nutę pleśni, delikatną nutę orzechową i to coś. Coś, czego nie potrafię określić, ale to coś uzależnia. UWAGA: Intensywny i wyraźnie wyczuwalny smak może zdominować potrawę i tak może się stać jeśli użyjemy zbyt dużo sera. No chyba, że robimy makaron z gorgonzolą. Natomiast odpowiednia ilość sera podkreśli smak potrawy.

Gorgonzola doskonale pasuje do kanapki, do obiadu, do wina, jako osobna przekąska, do tarty, łososia, do lodów… Nie, do lodów nie pasuje.

Składniki:
Ser składa się z samych naturalnych składników. Nie uświadczymy tutaj żadnego szkodliwego E. To ogromny plus. Przynajmniej dla mnie.

Ciekawostki:
Ciekawe informacje znalazłem przy dokładnym obejrzeniu opakowania.

– pierwsza
: Gwarantowane przez włoskie Ministerstwo Polityki Rolnej, Żywienia i Leśnictwa  zgodnie z art 10 Rozporządzenia Rady WE 510/2006 – czyli wszystko wskazuje na to, że gorgonzola jest oryginalna.

– druga
: pełna nazwa produktu brzmi: Gorgonzola ChNP. Chodzi właśnie o ten czteroliterowy skrót: ChNP czyli: Chroniona Nazwa Pochodzenia – oznacza to, że produkty rolne i spożywcze zostały wyprodukowane, przetworzone oraz przygotowane na konkretnym obszarze geograficznym, przy użyciu uznanych metod. Czyli gorgonzola jest oryginalna. Wszystko na to wskazuje.

Podsumowanie:
Do tej pory, nie miałem okazji jeść oryginalnej gorgonzoli nad czym szczerze ubolewam. W 99% jestem przekonany, że ta gorgonzola jest oryginalna. Świadczą o tym oznakowania zamieszczone na opakowaniu. Jednak mam nadzieję, że kiedyś spróbuję innej gorgonzoli i będę mógł porównać smaki. Na chwilę obecną pozostaję przy tej. Otrzymuje zaszczytne miejsce w mojej lodówce.

Ocena:

wygląd: 7/10
smak: 8/10
ogólna: 8/10

 

OLI

Doznania wizualne:
Już przez opakowanie widać, że ma kremową, mazistą wręcz konsystencję w środku, a bardziej zwartą na brzegu. I widać pleśń. A to dobrze, bo skoro to ser pleśniowy to dobrze, żeby ta szlachetna pleśń była widoczna. Opakowanie ma jedną, znaczącą dla mnie wadę: po otwarciu nie daje się ponownie zamknąć. Nie lubię przechowywać otwartych serów pleśniowych, bo nie chcę żeby reszta jedzenia też była pleśniowa. Nie chcę też żeby ser pachniał lodówką i na odwrót. Pozostaje przekładanie sera do innego opakowania lub zjadanie go w całości. Plusem opakowania jest część przezroczysta, dzięki której widzimy, co kupujemy.

Doznania smakowe:
Bardzo wyraźny „grzybowy”, trochę mdlący posmak pleśni. Na zimno mnie drażni, ale doskonale podkreśla smak potraw gorących.

Podsumowanie:
Jestem wielką fanką niebieskiego Lazura i to do niego porównuję wszystkie sery pleśniowe tego typu. A gorgonzola z Biedronki znalazła się w naszej lodówce, z powodu braku w najbliższych spożywczakach Lazura właśnie. Spełniła jednak moje wymagania i chociaż nadal Lazur zajmuje w moim sercu i podniebieniu pierwsze miejsce, to Gorgonzola Sottile Gusto godnie go zastępuje jako dodatek do potraw na gorąco. Jego zaletą jest także cena. Przywykłam bowiem do tego, że ser z niebieską pleśnią kosztuje ponad 4 zł za 100 g, a tu otrzymujemy dobrej jakości ser w cenie poniżej 3,50 zł za 100g.

Ocena:

wygląd: 5/10
smak: 6/10
ogólna: 6/10

 

INFORMACJE O PRODUKCIE
SIEĆ HANDLOWA: BIEDRONKA
PRODUCENT: S.P.A. Egidio Galbani
WAGA: 200 G
CENA: 6,95 ZŁ

 

Gorgonzola Sottile Gusto – skład z opakowania: (kliknij aby rozwinąć)
mleko pasteryzowane, sól, podpuszczka, bakterie fermentacji mlekowej, Penicillium roqueforti




Komentarze(9)
  • Avatar

    jolKa Lip 2 2012 - 21:40 Odpowiedz

    uwielbiam sery 🙂

  • Pingback: Smaczny i prosty obiad | Na talerzu, widelcu i języku

  • Avatar

    Paweł Sty 5 2013 - 02:11 Odpowiedz

    Najlepsza gorgonzola dostępna w Polsce. Wiem co mówię, sporo czasu spędzam w Italii. Uwielbiam sery!

  • Avatar

    Piotr Sty 31 2013 - 10:40 Odpowiedz

    Po zmianie dostawcy na polskiego – juz go więcej nie kupię… wracam po oryginał do Lidla.

    • Avatar

      michaniu Sty 31 2013 - 11:12 Odpowiedz

      nie wiedziałem, że zmieniono dostawcę, muszę sprawdzić. Szkoda tylko, że nie każdy ma blisko lidla 🙁

  • Avatar

    agnieszka Cze 6 2013 - 20:13 Odpowiedz

    Kupiłam w Biedronce dla spróbowania i pierwsze wrażenie jest takie że jest to produkt zepsuty. Jest gorzki, wyraźnie czuć pleśń i ma konsystencję mazi. Trudno jest się przekonać do tego smaku.

  • Avatar

    Joanna Sie 13 2014 - 18:38 Odpowiedz

    Tak odnośnie tego, że gorgonzola nie nadaje się do lodów: w sieci lodziarnio-kawiarni Choice można kupić lody gorgonzolowe z figami. 😛

  • Avatar

    Paweł Wrz 6 2014 - 14:18 Odpowiedz

    Hmm…. nie zgodzę się… ale to nie ważne.. Może kupiłaś zepsutą…? Ludzie czasem otwierają opakowanie aby powąchać, ba nawet polizać i kładą na półkę z powrotem.. Taki kraj.. cóż… ;-(
    Bardziej jednak mnie frapuje dlaczego od kilku miesięcy ta gorgonzola znikła z Biednej Dronki…. ??? Nie ukrywam, że dla mnie to masakra !! Pokochałem ten serek bezgranicznie i bardzo mi go brakuje. Inne dostępne w Polsce to raczej syf, bo są drogie i leżą w sklepach miesiącami. Najczęściej są zeschnięte lub przejrzałe.
    Tęsknię do tego smaku…. To istotnie robi Galbani. Byłem w Italii 2 tyg temu i przywiozłem sobie kilka pudełek… Były w cenie tej z Biednej Dronki czyli 1,47€ za 200g.

    Czy ktoś wie coś na ten temat..? Wycofali ten ser..??

    • Avatar

      Sebastian Gru 16 2014 - 22:42 Odpowiedz

      Fakt, w Biedrze tego sera nie ma już dobrych kilka miesięcy, nie wiem dlaczego zniknął, a szkoda. Mogę polecić gorgonzolę z Lidla, kosztuje trochę ponad 7 zł za 200g i też jest oryginalna, opakowanie ze znakiem chronionej nazwy (DOP/PDO) oraz tłoczenia na tacce konsorcjum Consorzio per la tutela del formaggio Gorgonzola (w jego skład wchodzi również Galbani). W Lidlu występuje pod marką Lovilio, producent Igor S.r.l. (mają nawet wersję polskojęzyczną swojej strony :D) do wyboru wersja Piccante i Dolce.
      Prawda jest taka, że jeżeli obecnie znajdziecie coś co na opakowaniu ma nazwę Gorgonzola to możecie być pewni, że jest to produkt oryginalny, gdyż nazwa jest chroniona, a wątpię żeby komuś chciało się bezprawnie używać tej nazwy ryzykując surowe kary i w zasadzie zamknięcie swojego biznesu. Wiadomo, sery od różnych producentów (nawet wchodzących w skład tego samego konsorcjum) mogą różnić się między sobą smakiem, konsystencją i to pomimo tego, że produkcja przebiega w ten sam sposób, zawsze jest jeszcze miejsce na odrobine „magii” 🙂

Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www