Ostatnio bardzo często korzystamy z gotowego ciasta francuskiego. Dlaczego z gotowego? Bo tak jest wygodniej. No i takie gotowe ciasto zawsze się udaje. Wystarczy wyjąć z opakowania i gotowe.
Do gotowego ciasta francuskiego pasuje dosłownie wszystko. Słodkie, słone i kwaśne dodatki. To doskonała baza. A na dodatek wszystko można przygotować dosłownie w 20 minut. Na rynku jest spory wybór gotowych ciast francuskich. My dokładnie przetestowaliśmy jedno. A mianowicie:
MICHANIU
Doznania wizualne:
Nic szczególnego. Zwykłe opakowanie. Wielkością zbliżone do rolki folii aluminiowej. Ciasto zapakowane szczelnie. Na opakowaniu znaleźć można kilka przepisów. Ciasto po wyjęciu i rozwinięciu z opakowania zachowuje kształt i grubość. Według informacji na opakowaniu, jest ono umieszczone na papierze do pieczenia. Nie testowaliśmy jednak jego przydatności. Papieru ma się rozumieć.Wyciągnięte z lodówki i rozwinięte nie klei się do rąk. Można łatwo je formować i przycinać. Podczas pieczenia ciasto ładnie rośnie. Robi się odpowiednio kruche. Łapie ładny kolor.
Doznania smakowe:
Ciasto neutralne. Nie góruje nad dodatkami. Dobra podstawa dla potraw na cieście francuskim.Składniki:
To czego można spodziewać się po cieście. Nie ma żadnej groźnej chemii. Można pokusić się o stwierdzenie, że ciasto jest z naturalnych składników. No i w składzie jest sól spożywcza a nie drogowa 😉Podsumowanie:
Jak na gotowy produkt to bardzo dobre ciasto. Idealna baza dla innych potraw. Nawet w rękach niedoświadczonego kucharza pozwala przygotować coś smacznego. Mogę z czystym sercem polecić.Ocena:
wygląd: 8/10
smak: 8/10
ogólna: 8/10
bardzo poprawne ciasto francuskie
OLI
Doznania wizualne:
Opakowanie normalne, ciasto rozwałkowane cienko, nawinięte na papier. Wyjście proste i praktyczne. Jedyne do czego można się przyczepić to fakt, że nie wyrasta tak spektakularnie jak to z cukierni. Ale jeśli mam być szczera, to nigdy takiego nie udało mi się kupić. Zawsze surowe ciasto ze sklepu wyrastało jakby mniej. Ale na warunki domowe jest to poziom satysfakcjonujący.Doznania smakowe:
Ciasto smakuje i pachnie cudownie. Pyszne, maślane ciasto francuskie, które smakiem nie ustępuje profesjonalnym wyrobom cukierniczym.Podsumowanie:
Uzależniliśmy się od niego. Jest pyszne bardzo praktyczne. Idealne jeśli miewacie niespodziewanych gości. W 20 minut można wyczarować z niego wspaniałe smakołyki. Ciasto jest wysokiej jakości, nie ustępuje gotowemu ciastu francuskiemu innych producentów. Dodatkowo bez szwanku znosi zamrażanie – to idealny sposób na przechowanie ciasta na dłuższy czas.Ocena:
wygląd: 8/10
smak: 8/10
ogólna: 8/10
Cezary Lut 2 2014 - 11:36
Grubsze ciasto oferuje Blikle, ale cena niewspółmiernie wzrasta.